Vedtægter

Vedtægterne er Rød-Grøn Ungdoms regler og love. Det betyder, at organisationens medlemmer og organer er forpligtet til at fælge vedtægterne. På den måde sætter de rammerne for organisationens struktur og drift samt medlemmernes pligter og rettigheder.

Senest revideret på landsmødet d. 5.-7. april 2024

§1 Navn og formål

Stk. 1 Organisationens navn er Rød-Grøn Ungdom. På engelsk kaldes organisationen Red-Green Youth. Organisationen bruger forkortelsen RGU på dansk og RGY på engelsk.

Stk. 2 Rød-Grøn Ungdom organiserer unge i kampen for et demokratisk, socialistisk og feministisk samfund, der passer på vores klima, miljø og natur.

Stk. 3 Rød-Grøn Ungdom støtter Enhedslisten til og mellem kommunalvalg, regionsrådsvalg, folketingsvalg og EU-parlamentsvalg.

 

§2 Om vedtægterne

Stk. 1 Vedtægterne fastlægger rammerne for organisationen. I vedtægterne skitseres opbygningen af Rød-Grøn Ungdom, medlemmernes rettigheder og varetagelsen af organisationens økonomi.

Stk. 2 Opstår der mellem landsmøderne uenighed om, hvordan vedtægterne skal forstås, gælder forretningsudvalgets tolkning, indtil hovedbestyrelsen giver sin tolkning.  Hovedbestyrelsens afgørelse kan ankes på et landsmøde.

Stk. 3 Vedtægterne kan ændres på et landsmøde, hvis der stilles forslag herom, og hvis et flertal   af landsmødets stemmeberettigede bakker op om disse. Dog skal der 2/3-flertal af de stemmeberettigede på et landsmøde til for at ændre §2 Om vedtægterne og §10 Opløsning. De ændrede vedtægter træder i kraft ved landsmødets afslutning.

§3 Medlemskab

Stk. 1 Enhver, der endnu ikke er fyldt 30 år, og som anerkender Rød-Grøn Ungdoms vedtægter og principprogram, kan være medlem af Rød-Grøn Ungdom.

Stk. 2 Et medlem af Rød-Grøn Ungdom kan ikke samtidig være medlem af andre partier, ungdomspartier eller partilignende organisationer ud over Enhedslisten.

Stk. 3 Et medlem af Rød-Grøn Ungdom kan ikke samtidig være medlem af et alternativ til de overenskomstbærende fagforeninger.

Stk. 4 Enhver, som er fyldt 30 år, og som overholder stk. 1, stk. 2 og stk. 3, kan opnå støttemedlemskab af Rød-Grøn Ungdom. Støttemedlemmer har ikke medlemsrettigheder i Rød Grøn Ungdom.

Stk. 5 Medlemskab af Rød-Grøn Ungdom forudsætter, at medlemmet indbetaler det af landsmødet fastsatte kontingent til landsorganisationen en gang årligt.

Stk. 6 Betaler et medlem ikke sit årlige kontingent, bortfalder vedkommendes medlemskab ved mere end seks måneders kontingentrestance.

Stk. 7 Forretningsudvalget kan afvise anmodning om medlemskab såfremt ansøgeren ikke overholder §3 stk. 1, stk. 2 eller stk. 3. Såfremt anmodning om medlemskab afvises, skal der foreligge skriftlig begrundelse herfor.

Stk. 8 Såfremt et medlem overtræder vedtægternes bestemmelser, åbenlyst modarbejder organisationens vedtagne beslutninger eller på anden vis skader Rød-Grøn Ungdom, kan medlemmet tildeles advarsler, fratages tillidsposter, blive suspenderet midlertidigt eller ekskluderes fra Rød-Grøn Ungdom. Ved suspension eller ekskludering skal medlemmet have skriftlig begrundelse herfor.

Stk. 9 Såfremt man tidligere er blevet afvist eller ekskluderet af andre partilignende organisationer, kan dette også fungere som en begrundelse for at afvise medlemskab i Rød-Grøn Ungdom. I et sådant scenarie vil forretningsudvalget vurdere sagen.

Stk. 10 Tildelingen af advarsler, fratagelsen af tillidsposter og suspendering kan foretages af enten forretningsudvalget eller hovedbestyrelsen med øjeblikkelig virkning.

Stk. 11 En beslutning om eksklusion af et medlem kan træffes ved 2/3-flertal af hovedbestyrelsen. Eksklusion af et medlem indebærer, at vedkommende umiddelbart mister retten til at melde sig ind i organisationen igen, muligheden for at deltage i eksterne arrangementer samt alle medlemsrettigheder.

Stk. 12 Et medlem er sikret retten til at blive hørt i en partshøring, før der kan træffes sanktioner.

Stk. 13 Et ekskluderet medlem har alene retten til at anke afgørelsen om sin egen eksklusion på et landsmøde. Et ekskluderet medlem kan tidligst et år efter eksklusionen ansøge om nyt medlemskab.

 

§4 Lokalafdelinger

Stk. 1 I ethvert geografisk afgrænset område, kan der oprettes en lokalafdeling, hvis tre eller flere medlemmer med tilknytning til området ønsker dette. Desuden har alle medlemmer af Rød-Grøn Ungdom ret til selv at vælge, hvilken lokalafdeling de ønsker at tilhøre.

Stk. 2 Forretningsudvalget godkender oprettelsen af nye afdelinger.

Stk. 3 Afdelinger vælger selv en bestyrelse, som består af mindst tre medlemmer, hvoraf en skal være økonomiansvarlig og en skal være kontaktperson. Desuden skal afdelingens repræsentanter i landsorganisationens hovedbestyrelse ligeledes indgå i afdelingsbestyrelsen, men disse repræsentanter kan godt samtidig være kontaktperson eller økonomiansvarlig.

Stk. 4 Afdelinger skal mindst én gang årligt afholde generalforsamling, hvor afdelingens bestyrelse vælges, samt hvor der behandles regnskab og budget. Den ordinære generalforsamling skal afholdes inden udgangen af maj måned.

Stk. 5 Den ordinære generalforsamling indkaldes af afdelingens bestyrelse. En ekstraordinær generalforsamling kan indkaldes af afdelingens bestyrelse, 1/3 af afdelingens medlemmer eller 20 af afdelingens medlemmer, såfremt de begærer ønske herom.

Stk. 6 Medlemsmøder i afdelingen kan indsupplere medlemmer til dennes bestyrelse.

Stk. 7 Hvis en afdeling ophører med at eksistere, tilfalder dennes økonomiske midler og ejendom Rød-Grøn Ungdoms landsorganisation.

 

§5 Landsmødet

Stk. 1 Landsmødet er Rød-Grøn Ungdoms højeste myndighed og skal finde sted hvert år i foråret.

Stk. 2 Landsmødet er åbent for alle medlemmer af Rød-Grøn Ungdom samt for gæster inviteret af hovedbestyrelsen. Medlemmer har tale- og stemmeret, mens gæster kan tildeles taleret.

Stk. 3 For landsmødet gælder følgende frister:

  • Senest otte uger inden dets afholdelse udsender hovedbestyrelsen indkaldelse, som skal indeholde angivelse af tid og foreløbigt sted.

  • Indtil seks uger inden dets afholdelse kan der til hovedbestyrelsen indsendes forslag til behandling på landsmødet.

  • Senest fire uger inden dets afholdelse udsender hovedbestyrelsen forslag til dagsorden, til forretningsorden, til budget for indeværende år og til årsstrategi samt årsberetning.

  • Inden dets afholdelse udsender hovedbestyrelsen det reviderede årsregnskab for det forgangne år samt bemærkninger fra de kritiske revisorer.

  • Øvrige frister for landsmødet fastsættes af hovedbestyrelsen.

Stk. 4 Landsmødet åbnes af et medlem af forretningsudvalget, som desuden leder valget af dirigenter.

Stk. 5 Landsmødet skal som minimum behandle følgende punkter:

  • dagsorden og forretningsorden for landsmødet,

  • hovedbestyrelsens årsberetning,

  • årsregnskab for det forgangne år,

  • budget for indeværende år,

  • vedtægter,

  • principprogram,

  • årsstrategi og

  • valg til den daglige ledelse, det øvrige forretningsudvalg samt kritiske revisorer.

Stk. 6 Ved valg til den daglige ledelse kan der stemmes på maksimalt én person for hver post. En kandidat skal have opbakning fra over halvdelen af de stemmeberettigede deltagere for at være valgt. Er der flere end to kandidater til en post, og opnår ingen over halvdelen af stemmerne, foretages der en ny valgrunde mellem kandidaterne til denne post på nær den kandidat, der modtog færrest stemmer.

Stk. 7 Ved valg til det øvrige forretningsudvalg kan der stemmes på maksimalt én over halvdelen af de poster, der skal besættes. De kandidater, der modtager flest stemmer, er valgte, dog således at intet køn udgør mere end én over halvdelen af antallet af pladser i forretningsudvalget, dvs. fem. I denne sammenhæng samles køn i tre kategorier: mænd, kvinder og non-binære/andet. Ved stemmelighed mellem to eller flere kandidater, hvormed det ikke kan afgøres, hvem af disse der er valgt, foretages omvalg mellem de pågældende kandidater.

Stk. 8 Et ekstraordinært landsmøde kan indkaldes af 2/5 af hovedbestyrelsen eller 1/10 af organisationens medlemmer, såfremt de begærer ønske herom. Et ekstraordinært landsmøde skal ikke følge de ovenfor beskrevne bestemmelser om frister eller punkter til behandling, men indkaldes med mindst fire ugers varsel med forslag til dagsorden og forretningsorden for mødet.

 

§6 Hovedbestyrelsen

Stk. 1 Hovedbestyrelsen er Rød-Grøn Ungdoms højeste myndighed mellem landsmøderne. Hovedbestyrelsen har ansvar for, at de af landsmødet trufne beslutninger føres ud i livet i samarbejde med resten af organisationen.

Stk. 2 Hovedbestyrelsen består af det af landsmødet valgte forretningsudvalg, herunder den daglige ledelse, samt repræsentanter fra lokalafdelingerne.

Stk. 3 Hver lokalafdeling har ret til mindst én repræsentant i hovedbestyrelsen. Lokalafdelinger med over 25 medlemmer har ret til to repræsentanter, mens lokalafdelinger med over 50 medlemmer har ret til tre repræsentanter. Lokalafdelinger kan desuden vælge suppleanter for deres repræsentanter i hovedbestyrelsen, således at suppleanter kan varetage en repræsentants opgave, hvis denne er forhindret.

Stk. 4 Hovedbestyrelsen mødes mindst seks gange om året. Et hovedbestyrelsesmøde kan indkaldes af forretningsudvalget eller ekstraordinært af mindst 1/3 eller 15 medlemmer af hovedbestyrelsen.

Stk. 5 Hovedbestyrelsen afholder sit konstituerende møde efter forretningsudvalgets tiltræden den 1. juli. Her behandler hovedbestyrelsen sin forretningsorden.

Stk. 6 Hovedbestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst 1/3 eller 15 medlemmer af hovedbestyrelsen er til stede.

Stk. 7 Hovedbestyrelsesmøder er åbne for alle medlemmer af Rød-Grøn Ungdom samt gæster inviteret af hovedbestyrelsen eller forretningsudvalget. Disse deltager som observatører uden tale- og stemmeret, men kan tildeles taleret.

Stk. 8 Hovedbestyrelsen kan revidere det af landsmødet vedtagne budget.

 

§7 Forretningsudvalget

Stk. 1 Forretningsudvalget er Rød-Grøn Ungdoms højeste myndighed mellem hovedbestyrelsesmøderne. Forretningsudvalget har ansvar for, at de af landsmødet og de af hovedbestyrelsen trufne beslutninger føres ud i livet i samarbejde med resten af organisationen.

Stk. 2 Forretningsudvalget består af de af landsmødet valgte medlemmer af den daglige ledelse samt seks øvrige forretningsudvalgsmedlemmer.

Stk. 3 Såfremt en plads i forretningsudvalget står ledig, kan hovedbestyrelsen indsupplere et nyt medlem af forretningsudvalget.

Stk. 4 Forretningsudvalget mødes mindst 12 gange om året.

Stk. 5 Forretningsudvalget konstituerer sig selv på sit første møde, efter et nyt forretningsudvalg er trådt til den 1. juli. Forretningsudvalget fordeler selv sine opgaver, herunder forberedelse og indkaldelse af hovedbestyrelsesmøder.

Stk. 6 Forretningsudvalget er beslutningsdygtigt, når mindst 1/2 eller fire medlemmer af forretningsudvalget er til stede.

 

§8 Den daglige ledelse

Stk. 1 Den daglige ledelse er Rød-Grøn Ungdoms højeste myndighed mellem forretningsudvalgsmøder og leder derfor organisationen i det daglige. Den daglige ledelse har ansvar for, at de af landsmødet, de af hovedbestyrelsen og de af forretningsudvalget trufne beslutninger føres ud i livet i samarbejde med resten af organisationen.

Stk. 2 Den daglige ledelse vælges på landsmødet og består af en forperson, en generalsekretær, som er over 18 år, og en næstforperson. De tre personer vælges separat til deres post. Poster i den daglige ledelse kan ikke besættes af den samme person i mere end fire år. Denne begrænsning gælder også, hvis personen i fire år har besat en kombination af forskellige poster i den daglige ledelse.

Stk. 3 Såfremt posten som forperson står ledig, overtager næstforpersonen posten som forperson. Det samme gælder, hvis posten som generalsekretær står ledig. Står både posten som forperson og generalsekretær ledig på samme tid, overtager næstforpersonen posten som forperson, og hovedbestyrelsen har herefter til opgave at indsupplere en ny generalsekretær. I mellemtiden løses generalsekretærens opgaver af et medlem af forretningsudvalget.

Stk. 4 Såfremt posten som næstforperson står ledig, har hovedbestyrelsen til opgave at indsupplere en ny næstforperson. I mellemtiden løses næstforpersonens opgaver af et medlem af forretningsudvalget.

Stk. 5 Forpersonen er Rød-Grøn Ungdoms politiske leder og repræsenterer organisationen udadtil. Forpersonen er dermed talerør for Rød-Grøn Ungdoms kampagner og kommunikerer organisationens politik.

Stk. 6 Generalsekretæren leder sammen med næstforpersonen det organisatoriske arbejde i Rød-Grøn Ungdom. Generalsekretæren har desuden ansvar for organisationens økonomistyring og agerer arbejdsgiver, såfremt der foretages ansættelser i organisationen.

Stk. 7 Næstforpersonen leder sammen med generalsekretæren det organisatoriske arbejde i Rød-Grøn Ungdom. Dermed har næstforpersonen ansvar for arbejdet i organisationens hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Stk. 8 Den daglige ledelse træder til den 1. juli og fordeler i udgangspunkter selv deres opgaver, medmindre andet er angivet i vedtægterne.

Stk. 9 Medlemmer af den daglige ledelse er frikøbte og varetager derfor i udgangspunktet deres opgaver i Rød-Grøn Ungdom som en fuldtidsbeskæftigelse. Vederlaget for frikøb af medlemmerne af den daglige ledelse fastsættes i budgettet.

 

§9 Udvalg

Stk. 1 Udvalg i Rød-Grøn Ungdom er forsamlinger, som er valgt af hovedbestyrelsen til at varetage opgaver for organisationen. Udvalgene kan ikke selvstændigt vedtage politik eller træffe beslutninger på vegne af organisationen, men arbejder for og stiller forslag til forretningsudvalget og hovedbestyrelsen.

Stk. 2 Politisk udvalg ledes af forpersonen og består derudover af ét medlem af forretningsudvalget samt tre medlemmer valgt af hovedbestyrelsen. Udvalget har ansvar for at understøtte og bidrage til politikudvikling og kommunikation, herunder at understøtte organisationens netværk og grupper i deres arbejde med kampagner, udarbejdelsen af forslag til national politik og politiske udtalelser. De har også ansvar for at facilitere eksempelvis træf og oplæg, der skal sikre medlemmernes politiske udvikling.

Stk. 3 Aktivitetsudvalget ledes af et medlem af daglig ledelse og består derudover af et medlem af forretningsudvalget samt tre medlemmer valgt af hovedbestyrelsen. Udvalget har ansvar for planlægning og afholdelse af nationale arrangementer herunder kurser og træf.

Stk. 4 Lokalafdelingsudvalget ledes af et medlem af daglig ledelse og består derudover af et medlem af forretningsudvalget samt tre medlemmer valgt af hovedbestyrelsen. Udvalget har ansvar for understøttelse af lokalafdelinger og lokalt kampagnearbejde.

Stk. 5 Økonomiudvalget ledes af generalsekretæren og består derudover af ét medlem af forretningsudvalget samt tre medlemmer valgt af hovedbestyrelsen. Udvalget har ansvar for løbende økonomistyring, fundraising og understøttelse af økonomistyringen i lokalafdelingerne.

Stk. 6 Fagligt udvalg består af et medlem af forretningsudvalget samt fire medlemmer valg af hovedbestyrelsen. Udvalget ledes af et internt besluttet medlem. Udvalget har ansvar for fagligt arbejde herunder samarbejde med ungdomsfagbevægelsen og elev- og studenterbevægelse.

Stk. 7 Internationalt udvalg består af et medlem af forretningsudvalget samt fire medlemmer valg af hovedbestyrelsen. Udvalget ledes af et internt besluttet medlem. Udvalget har ansvar for internationalt arbejde herunder samarbejde med søsterpartier og paraplyorganisationer.

Stk. 8 Samværsudvalget består af tre medlemmer, som er over 18 år, valgt på landsmødet. Udvalget har ansvar for behandling af henvendelser om seksuelle krænkelser og overgreb samt konflikter og uoverensstemmelser blandt medlemmer. Udvalget orienterer forretningsudvalget om sager og indstiller til, hvordan der handles.”

Stk. 9 Alle organisationens medlemmer kan stille op til de pladser i udvalgene, som hovedbestyrelsen besætter. Der foretages valg til disse pladser én gang årligt på det første hovedbestyrelsesmøde efter det ordinære landsmøde. Udvalgsmedlemmerne træder til d. 1. juli. Hvis en plads i et udvalg står ledig, har hovedbestyrelsen mulighed for at indsupplere til denne. Hovedbestyrelsen kan desuden vælge at foretage nyvalg til et udvalg, hvor alle hovedbestyrelsesvalgte pladser skal besættes på ny.

§10 Netværk og grupper

Stk. 1 Netværk og grupper i Rød-Grøn Ungdom er forsamlinger, som medlemmer frit kan oprette med fokus på et særligt emne. Netværk og grupper kan ikke vedtage politik eller træffe beslutninger på vegne af organisationen, men beslutter selv, hvad de beskæftiger sig med, og hvordan de arbejder.

Stk. 2 Forretningsudvalget godkender netværk og grupper, som herefter skal være åbne for alle organisationens medlemmer.

Stk. 3 Netværk og grupper kan nedlægge sig selv. Hovedbestyrelsen kan desuden nedlægge netværk og grupper, der har været inaktive i mindst et år.

 

§11 Økonomi

Stk. 1 Rød-Grøn Ungdoms regnskabsår følger kalenderåret.

Stk. 2 Rød-Grøn Ungdoms regnskab føres af den økonomiansvarlige inden for de, af hovedbestyrelsen og landsmødet, udstukne retningslinjer og i henhold til god regnskabsskik.

Stk. 3 Hovedbestyrelsen i Rød-Grøn Ungdom kan meddele generalsekretæren, op til to øvrige medlemmer af landsorganisationens forretningsudvalg eller ansatte med økonomiopgaver prokura. Dette gælder i udgangspunktet til alle organisationens konti.

Stk. 4 Afdelingsbestyrelser i Rød-Grøn Ungdom kan meddele afdelingens økonomiansvarlige og kontaktperson prokura, såfremt de er over 18 år. Dette gælder i udgangspunktet til alle afdelingens konti.

Stk. 5 Hovedbestyrelsen og afdelingsbestyrelser fastsætter selv sine forretningsgange og kan til enhver tid tilbagekalde prokuraen.

Stk. 6 Ved optagelse af lån og ved salg eller pantsætning af fast ejendom tegnes Rød-Grøn Ungdom af hovedbestyrelsen.

§12 Opløsning

Stk. 1 For at opløse Rød-Grøn Ungdom kræves to på hinanden følgende landsmøder med mindst tre og højst seks måneders mellemrum, hvoraf det andet landsmøde kun skal behandle forslaget om opløsning.

Stk. 2 Forslag om opløsning skal være forretningsudvalget i hænde senest to måneder før det ordinære landsmøde og kræver ⅔flertal på begge de to på hinanden følgende landsmøder for at vedtages.

Stk. 3 I tilfælde af opløsning tilfalder Rød-Grøn Ungdoms ejendele Enhedslisten.